KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Artystyczna woda

Dzień dobry Sówki,

Dzisiaj zapraszam Was na doświadczenia z wodą oraz na trochę ruchu z muzyką.

Artystyczna woda – doświadczenie
Trzeba przygotować parzystą liczbę szklanek, np. 6, papierowe ręczniki, wodę w dzbanku, farby lub kolorowe tusze, kredki, marker.

Sposób wykonania doświadczenia: Do 3 szklanek nalejcie wodę tak, by sięgała do połowy szklanki. Zaznaczcie na szklankach poziom wody czarnym markerem. Wodę w każdej szklance zabarwcie innym kolorem farby. Ustawcie szklanki w szeregu tak, by co druga była pusta. Z ręczników zwińcie sznurki i połączcie nimi szklanki w szeregu. Narysujcie, jak wygląda doświadczenie. Dzieci rysują 6 prostokątów, co drugi kolorowy, na górze łączą je liniami. Obserwujcie, co się dzieje, a gdy będzie widać zmiany, zaznaczajcie je na swojej karcie obserwacji. 
Aby uzyskać efekt szybko, szklanki należy zapełnić do 2/3 wysokości. Dzieci odstawiają szklanki do kącika i co jakiś czas sprawdzają, rysując efekty. Na koniec podsumowują wspólnie swoje obserwacje. 

Możecie obejrzeć film z przykładem przeprowadzenia podobnego eksperymentu:

A tutaj znajdziecie kilka innych przykładów na ciekawe eksperymenty z wodą w domu:

Nuty do domu – zabawa ruchowa orientacyjno-porządkowa

Na podłodze połóżcie obręcz (np. hula-hop) lub wyznaczcie inne miejsce. Uruchomcie nagranie i biegajcie ostrożnie po pokoju. Gdy usłyszycie glissando (przeciągnięcie pałeczką przez wszystkie płytki dzwonków z góry na dół lub z dołu do góry), zatrzymajcie się. Usłyszycie wtedy kilka dźwięków granych na różnych płytkach. Policzcie te dźwięki, wejdźcie do obręczy i podskoczcie tyle razy ile usłyszeliście dźwięków. Na jedno mocne uderzenie w płytkę znów zacznijcie biegać.

Kapela Jasia – zabawa grafomotoryczna

Potrzeba Wam będzie: tacka z kaszą manną

Obejrzyjcie poniższe wzory, i poćwiczcie rysowanie każdego, z wolną recytacją fragmentu, do którego wzór się odnosi. Po kilkakrotnym narysowaniu zaśpiewajcie (na melodię piosenki "Jestem muzykantem konszbelantem") i narysujcie na tackach z kaszą manną wzory:

Ref.: Dylu, dylu na badylu, 2x (kreska pionowa, kreska pozioma)
Firli, firli, 2 x daszek
plum, plum. 2 x kropka
Fiku-miku na patyku, kółko z krzyżykiem w środku
Tralalala, 2 x półkole
bum, bum, bum! 3 x pionowa kreska

Pozdrawiam serdecznie :)

Do zobaczenia w poniedziałek!

Pani Małgosia