KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Relaksacyjne gadżety hand made

Jak samodzielnie wykonać relaksacyjne gadżety hand made?

Poniżej zamieszczam kilka sposobów na wykonanie zabawek antystresowych. Dzieci będą zadowolone z zabawek wykonanych wspólnie z rodzicem.

Butelka z brokatem

Przygotuj plastikową butelkę, brokat, klej z brokatem, gorącą wodę . Wszystkie te składniki wymieszaj razem. Zakręć butelkę. Wstrząśnij i obserwuj jak brokat porusza się w niej.

Balon, czyli piłeczka antystresowa

Przygotuj butelkę z szerokim gwintem (0,5l), kulki wodne, balon.

Napełnij butelkę kulkami wodnymi, nalej trochę wody (do połowy butelki). Nadmuchujemy balon, naciągamy go na gwint butelki i przekładamy kulki do balonu. Lekko naciskając butelkę. nic nie zostało. Zawiązujemy supełek.. i piłeczka antystresowa gotowa

Piłeczka antystresowa z gluta i balonu

Przygotuj gluta (wykonanego samodzielnie lub ze sklepu), siatka po cytrusach lub innych produktach spożywczych, balon, kropelka, pasek zaciskowy, nożyczki, wewnętrzne kółko po taśmie klejącej.

Zaczynamy od nadmuchania balonika, wypuszczamy z niego powietrze, naciągamy ustnik balonika na kółko od taśmy klejącej. Po kawałeczku, wciskamy gluta do balonu. Zawiązujemy ustnik na supełek. Balon wkładamy do siatki po cytrusach. Zakręcamy ją, jak najmocniej się da. Końcówkę zaciskamy paskiem zaciskowym. Kropelkę nakładamy na siatkę tuż przy pasku, by pasek był nieruchomy. Odcinamy resztę siatki i gotowe.

Joanna Pecht - terapeuta pedagogiczny