KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Wysokie i niskie dźwięki

Dzień dobry Sówki,

Zapraszam Was dzisiaj na zajęcia z dźwiękami.

Grzechotki – zabawa konstrukcyjna

Na początek zaproponuję Wam wykonanie grzechotki.

Będą Wam potrzebne: • aluminiowa puszka np. po napojach, taśma klejąca, papier kolorowy samoprzylepny, nożyczki, groch

Sposób wykonania: Dzieci do aluminiowych puszek po napojach wsypują ziarna grochu i zaklejają otwór taśmą samoprzylepną. Samą puszkę oklejają samoprzylepnym
papierem kolorowym według własnego pomysłu.

Wykonana grzechotka jest instrumentem perkusyjnym. Można na nim grać wygrywając np. różne rytmy. Czy można grać na nim dźwięki wysokie i niskie?

Dźwięki wysokie i dźwięki niskie - zabawa ruchowa

Zapraszam Was teraz do zabawy z wysokimi i niskimi dźwiękami. Gdy będziecie słyszeć wysokie dźwięki - tańczcie wysoko unosząc ręce. Gdy usłyszycie dźwięki niskie - usiądźcie na podłodze ze skrzyżowanymi nogami, delikatnie kołyszcie się w rytm muzyki i wygrywajcie jej rytm na swojej grzechotce.

Zaśpiewaj wyżej, zaśpiewaj niżej - zabawa słuchowa
Do tej zabawy potrzebne będzie dowolny instrument melodyczny, czyli taki, na którym można zagrać melodię (np. pianino, dzwonki, flet, gitara itp.). Gramy na instrumencie wybrany przez siebie dźwięk, a następnie próbujemy go zaśpiewać. Później gramy wybrany dźwięk i próbujemy zaśpiewać wyżej niż ten dźwięk lub niżej niż ten dźwięk. 

Jeśli nie macie w domu instrumentu melodycznego, możecie skorzystać ze strony: https://www.musicca.com/pl/pianino, na której znajdziecie wirtualne pianino. Po wciśnięciu dowolnego klawisza usłyszycie dźwięki.

Na koniec proszę, byście odszukali i zagrali na wirtualnym pianinie dźwięk "f" oznaczony literą, którą już doskonale znacie.

Szukamy liter F, f

Otwórzcie karty pracy Czytam i Piszę na stronie 62. Będziecie odszukiwać liter f, F w tekście, łączyć takie same sylaby oraz czytać tekst.

Pozdrawiam Was serdecznie,

Pani Małgosia